Domowe przepisy na jesień
Jak sprawić, żeby jesień była przyjemniejsza? Mamy kilka pomysłów!
Dni stają się coraz krótsze i coraz więcej czasu spędzamy w domach. Jest to więc idealny moment, aby wypróbować nowe przepisy i ugotować coś, czego jeszcze do tej pory nie próbowaliście. Poniżej przedstawiamy proste pomysły na sos z dyni, marmoladę pomarańczową oraz domowej roboty oliwę z oliwek z ziołami.
Wisienką na torcie dla tych smakołyków są oczywiście piękne, własnoręcznie zaprojektowane naklejki na słoiki i butelki. Przypominamy, że etykiety samoprzylepne Avery Zweckform można szybko, łatwo oraz ciekawie zaprojektować za pomocą naszego bezpłatego oprogramowania Design&Print online, a następnie wydrukować na zwykłej, domowej drukarce. Takie personalizowane naklejki zmienią każdy słoiczek w mały prezent, pamiątkę lub po prostu sprawią, że naczynia w spiżarni będą cieszyć oko i ładnie prezentować się na półkach.
Przepis na sos z dyni
Szybki i łatwy do wykonania
Składniki:
- 500 g dyni jadalnej Hokkaido (zważone wcześniej)
- 2 szalotki
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml białego wina
- 110 ml octu z białego wina
- 1 imbir
- 3 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 140g brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soli
Proporcje na ok. 3 szklanki po 400 ml każda.
Przygotowanie:
Dynię pokrój w drobną kostkę. Umyj, obierz i oczyść szalotki, czosnek, imbir oraz papryczki chili i wszystko drobno posiekaj. Gotuj na parze z kawałkami dyni na oleju przez około 15 minut.
Następnie wlej białe wino i ocet. Dodaj pomidory, cukier, przyprawy i sól. Pozostaw do zgęstnienia na małym ogniu przez ok. 20 minut, regularnie mieszając. Gorący sos wlej do słoików i natychmiast zamknij.
Przepis na marmoladę pomarańczową
Szybkie i łatwe wykonanie
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 kg obranych pomarańczy (najlepiej ekologicznych)
- 1 kg cukru żelującego 1 : 1
- 40 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Cytrynę i 1 pomarańczę umyć w gorącej wodzie i osuszyć, obrać połowę skórki z cytryny i całą skórkę z pomarańczy, a następnie pokroić je w cienkie paski. Wycisnąć sok z pomarańczy oraz cytryny. Dokładnie obrać pozostałe pomarańcze, tak aby nie pozostała na nich biała skórka. Pokroić owoce w drobną kostkę (usunąć wszystkie pestki). Miąższ, skórki i sok z cukrem włożyć do dużego rondla i pozostawić na co najmniej 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać likier pomarańczowy. Doprowadzić składniki do wrzenia, cały czas mieszać i gotować bez przykrycia na dużym lub średnim ogniu przez co najmniej 4 minuty. Gotowy dżem przelać do 6-8 słoiczków.
Na koniec nie zapomnij o opisaniu i udekorowaniu słoików przy pomocy samodzielnie zaprojektowanych i wydrukowanych etykiet. Gotowe!
Przepis na olej czosnkowy z chili i rozmarynem
Idealny na rozgrzanie
Składniki:
- 500 ml dobrej oliwy z oliwek
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 5-6 papryczek chili
- 3-4 ząbki czosnku
Na samym początku zagotuj szklaną butelkę z nakrętką, tak aby była sterylnie czysta.
Przygotowanie:
Umyj gałązki rozmarynu, obierz i pokrój ząbki czosnku, włóż składniki do szklanej butelki. Usuń szypułkę z papryczek chili i również włóż je do butelki.
Napełnij butelkę wysokiej jakości oliwą z oliwek i bardzo dokładnie zakręć. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym miejscu przez 1-2 tygodnie, wtedy oliwa uzyska wspaniały smak chili i ziół.
Wskazówka
Olej czosnkowy z chili i rozmarynem doskonale pasuje do grillowanego mięsa, ryb, a także do polewania pizzy.